Herfst! Het najaar is begonnen. En daarmee lijken we ook gelijk weer meer vatbaar voor virussen. Belangrijk dus om je immuun- en afweerstelsel zo goed als mogelijk op orde te hebben. En dat kan optimaal functioneren als je niet al te actief hoeft zijn. Dan kan het stelsel goed alert zijn en, waar en wanneer nodig, in actie komen.

Rust en herstel

Je lichaam krijgt in rust daarnaast optimaal de kans te herstellen wat herstel nodig heeft. En afvalstoffen – die soms zelfs ziekmakend zijn! – af te voeren die het liever kwijt dan rijk is. Vanuit holistisch oogpunt bekeken gaat het hierbij om fysiek, tastbaar herstel én afval, en ook niet-tastbare zaken als indrukken, ervaringen, ideeën, overtuigingen, manieren. Lichaam én geest. Ik schreef hierover al eerder in Onze interne reinigingsdienst.

Lymfestelsel

Het hele systeem: immuun-, afweer-, herstel- en reinigingssysteem wordt ook wel het lymfestelsel genoemd. Dit stelsel als geheel werkt het beste als je leven naast inspanning ook voldoende ontspanning kent. En als die twee voor jou, zo veel als mogelijk, in balans zijn. Studeren, werken, sporten, de social media en je sociale contacten, het huishouden, (mantel)zorgen; het zijn allemaal dingen die energie kosten. Wandelen in een natuurlijke omgeving, bosbaden, sauna bezoek op een rustige ochtend, een goed boek lezen op de bank, naar mooie muziek luisteren, voldoende slaap, volwaardige voeding, dingen die je zorgen baren ontwarren en zo mogelijk oplossen; dit kost veel minder energie en kan je zelfs heerlijk opladen.

Dubbel profijt van voetreflextherapie

Ook met voetreflextherapie kun je aan een goed functionerend lymfestelsel werken. Reflexzonetherapeuten kunnen de reflexzones van het stelsel behandelen en zo het systeem, in de hele samenhang van het menselijk lichaam, ondersteunen en stimuleren. Een veelgehoorde reactie tijdens en na eigenlijk willekeurig welke behandeling voetreflextherapie is dat cliënten zich meer ontspannen voelen: ‘een heerlijk rustpunt op de dag; ruim een uur me-time mét na-effect’. Vaak heeft het hoofd tijdens de sessie echt ‘uit’ gestaan en dat zorgt over het algemeen voor een fijn gevoel na de behandeling. En laat ontspanning nou ook nog eens net heel goed zijn voor het lymfestelsel. Win win!