Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik van wandelen houd. Rustig aan in m’n eentje over het strand en door de duinen, me af en toe buigend over een mooie schelp of een bloemetje. En liefst 2 keer per week een uurtje met ferme pas, vanaf m’n voordeur door m’n wijk en iets daarbuiten, als sport.

Ook heel fijn vind ik wandelen met anderen. Soms zijn dat flinke tochten, urenlang. Dan is er alle tijd voor het gesprek. En komen er allerlei onderwerpen voorbij. Leuke, vrolijke, en soms ook verdrietige of zware. De keer erop zijn zware zaken vaak opgelost, verdrietige gebeurtenissen minder rauw geworden, en zijn er ook weer veel leuke nieuwe dingen gebeurd. We maken wat mee als mensen. En we verwerken wat we meemaken.

Als het niet zo lekker loopt

Zo nu en dan merk ik dat onderwerpen terugkomen, herhaald worden. Ze blijven een beetje hangen. Het gesprek erover en de tijd veranderen ze niet, maken ze niet lichter of minder prominent aanwezig in het leven. Als ik het idee heb dat m’n wandelmaatjes daar ook echt last van hebben, vraag ik ze soms of ze wel eens gedacht hebben aan een vorm van professionele hulp hierbij. Er is een enorm aanbod in de wereld die zorg heet.

Kwaliteit van leven

We lopen soms lang rond met (pieker)gedachten, zorgen of verdrietige herinneringen die van invloed zijn op ons leven nu. Ons teneer drukken. De openheid richting onze omgeving wat verhullen. Waardoor mooie dingen ons soms ontgaan. Kwaliteit van leven … In de medische wereld wordt kwaliteit van leven steeds belangrijker. Er worden metingen naar verricht, onderzoek naar gedaan. Voorzichtig worden conclusies getrokken over kwaliteit van leven en het al dan niet ontwikkelen van gezondheidsklachten. Of kwaliteit van leven en het omgaan met gezondheidsklachten. Helaas lopen we allemaal wel wat op in het leven.

Reflexzonetherapie werkt

Reflexzonetherapie is een therapievorm die goed ingezet kan worden op die momenten dat het allemaal ‘wel wat veel’ is. Wanneer de huisarts of wachtlijst van een psycholoog of psychiater je (nog) niet nodig lijkt. Maar je wel last ervaart. Reflexzonetherapie biedt zachte gerichte aanraking, een luisterend oor, een aandachtige vraag, ontspanning, rust. Reflexzonetherapie brengt lichaam en geest weer in balans. Waardoor verwerkt kan worden. Wat je niet meer nodig hebt, wegvloeit. Er weer ruimte voor nieuw en anders komt. Waardoor jij jezelf weer wordt en jezelf weer herkent. En het leven weer met opgewekte nieuwsgierigheid tegemoet kunt treden.