Naast een aantal andere is ook de factor tijd een belangrijke in de complementaire zorg. En dus ook bij voetreflextherapie. Veel behandelvormen en behandelaren in de alternatieve zorg nemen relatief veel tijd voor hun cliënten en behandelingen. In mijn praktijk zijn cliënten al gauw vijf kwartier per sessie. Daarvan masseer ik ongeveer drie kwartier. In die tijd zie ik cliënten vaak rustiger worden. De ademhaling wordt trager. Soms dommelen cliënten een beetje weg en neemt aanspanning van spieren af. De rust die cliënten hierdoor krijgen, is essentieel voor het genezingsproces. In rust en ontspanning kan het lichaam de meeste energie besteden aan reiniging en heling. En dat komt ook het effect van voetreflextherapie ten goede.

De tijd nemen is essentieel

Aan mijn cliënten leg ik uit: ‘Het lichaam kan heel veel en ik heb daar een groot vertrouwen in, maar het lichaam is over het algemeen niet zo snel. Het heeft tijd nodig om geactiveerd te worden om te herstellen. Of om daartoe uitgenodigd te worden.’ Hiermee doel ik dan op de tijdsduur van de behandelingen. En ook op het aantal behandelingen dat ik voorstel voor een behandeltraject. De keren dat er geweldige vooruitgang met betrekking tot een gezondheidsklacht was na een of twee behandelingen, kan ik op de vingers van één hand tellen. Veel vaker zijn de vijf behandelingen die ik als standaard gebruikt echt nodig om verandering te gaan opmerken. Opvallend is dat als het bij vijf behandelingen blijft, het effect van de therapie nog kan doorgaan. Zo nu en dan hoor ik dat cliënten tot maanden na beëindigen van de behandelingen nog verandering, verbetering merken. Vaak niet alleen ten aanzien van de klacht. Ook op andere vlakken: slaap, spijsvertering, energieniveau, assertiviteit, daadkracht.

Zorg die de tijd neemt

RBCZ, het Register van Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg, is de koepelorganisatie waar ik middels mijn beroepsorganisatie bij hoor. Onder deze koepel vallen nog meer complementaire of alternatieve therapieën. Bij alle wordt de tijd genomen voor de cliënt en de behandeling. Is dit belangrijk voor jou? En ben je op zoek naar een passende behandelvorm voor jou met jouw specifieke klacht? Snuffel dan eens rond op de website van RBCZ. Je vindt er vast een therapie en therapeut die bij jou passen.