Veelgestelde vragen

Hier vind je veel gestelde vragen die vaak worden gesteld over voetreflextherapie. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met me op.

Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig voor voetreflextherapie?
Nee, een verwijzing van de huisarts is niet nodig en je bent vrij om de voetreflextherapeut te kiezen die bij je past.
Worden behandelingen voetreflextherapie vergoed door de zorgverzekering?

Reflexzonetherapie wordt helaas nog niet vanuit de basisverzekering vergoed. Gelukkig wél vanuit een aanvullende verzekering. Ben je aanvullend verzekerd, kijk dan in je verzekeringspolis of neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer duidelijkheid. Ook deze lijst van beroepsvereniging VNRT is up-to-date.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Moet ik nog iets meenemen, handdoeken of speciale kleding aan?
Je hoeft niets mee te nemen. Handdoeken zijn aanwezig in de praktijk, evenals dekentjes en ondersteunende kussens. Gemakkelijke kleding bijvoorbeeld een joggingbroek, is praktisch, maar is niet noodzakelijk.
Ik ben zwanger, mag ik dan een voetreflexbehandeling?

Zwangerschap is geen contra-indicatie voor voetreflextherapie. Juist in deze bijzondere periode in een mensenleven is het ondersteunen en bewaren van de balans fijn, fysiek, mentaal en emotioneel. Soms verminderen specifieke zwangerschapskwalen. In de laatste weken van de zwangerschap en vlak voor de bevalling kunnen rust en ontspanning een weldaad voor lichaam en geest zijn.

Wat doet voetreflextherapie tegen stress?

In mijn praktijk komen regelmatig mensen die stress of spanning ervaren. Dit uit zich op uiteenlopende manieren. In de rustige praktijkruimte, met tijd voor jezelf (‘me-time’), kun je weer meer in balans komen. Inzicht in en bewustwording van wat jou stress en spanning oplevert, kunnen hierbij goed helpen.

Hoe gaat een behandeling bij Veldbloem Voetreflextherapie?

‘In mijn praktijk heerst rust en het zachte licht en gedempt geluid in de praktijkruimte maakt het comfortabel. Mijn warme handen behandelen jouw voeten en onderbenen, met gerichte massage van de hele voet en het onderbeen, gerichte beweging van tenen, middenvoetsbeentjes, het complexe enkelgewricht, de kuit en het scheenbeen.’

Lees hierover verder in mijn blog: In vertrouwen.

Wat kan ik verwachten na de eerste behandeling?

Na afloop kun je direct effect merken zoals minder pijn of soepeler bij spier- en gewrichtsklachten. Je hebt mogelijk een opgeruimd gevoel, alsof je op wolkjes loopt. De effecten kunnen ook subtieler zijn, zoals opgewekter of daadkrachtiger zijn, sneller beslissingen kunnen nemen (die ook nog eens goed zijn voor jou!), ineens weten hoe te handelen in een kwestie die je al een tijdje bezighoudt. Soms merk je de effecten pas op de langere termijn.

Zijn er bijwerkingen van voetreflextherapie?
Voetreflextherapie heeft geen bijwerkingen. Wanneer het zelfgenezend vermogen is geactiveerd, kan het effect hebben op hoe je je voelt. Ik vertel je er alles over tijdens de intake.
Is voetreflextherapie hetzelfde als reflexzonetherapie of een voetmassage?

Voetreflextherapie valt onder de bredere term reflexzonetherapie of reflexologie. Reflexzones zijn namelijk op meer plaatsen dan alleen voeten en onderbenen te vinden. Ook op de handen, onderarmen, rug, oren en het gezicht liggen reflexzones. Hoewel ik mij voornamelijk richt op voeten en benen, behandel ik ook wel op handen en onderarmen.

Is voetreflextherapie een nieuwe therapievorm?
Voetreflextherapie of reflexzonetherapie zoals we dat nu kennen, is gebaseerd op oude en moderne westerse en oosterse theorieën, leefwijzen en ervaring. Voeten en ook andere lichaamsdelen worden al eeuwenlang gemasseerd ter bevordering van een goede gezondheid. In Nederland bestaan al tientallen jaren opleidingen reflexzonetherapie, op verschillende niveaus.