Het is echt najaar! De zon is er nog wel, maar wordt steeds minder krachtig. Het is nu behoorlijk fris, overdag maar vooral ook ’s avonds en ’s nachts. Veel bomen en struiken hebben hun bladeren inmiddels verloren. Paddenstoelen zijn al weer volop gespot. Heel natuurlijk richten we ons weer meer op de gezelligheid en warmte van het binnen zijn. Maar, de een na de ander om me heen hoor ik ook weer sniffen en snotteren, een vaak wat minder gewenste kant van dit seizoen. Gelukkig hebben wij mensen een prachtig intern afweer- en opruimsysteem, het lymfatisch systeem, eigenlijk is dat onze interne reinigingsdienst. En dat mag nu z’n belangrijke taak serieus gaan uitvoeren!

Lymfatisch systeem

Door ons hele lichaam lopen lymfevaten, net als bloedvaten. De lymfevaten nemen overtollig vocht dat overal in ons weefsel zit en vaak veel afvalstoffen bevat, op en vervoeren dit richting de grote bloedvaten in de borstholte. Daar komt het weer in de bloedbaan. Onderweg haalt lymfatisch weefsel, zoals de lymfeknopen in oksels en liezen, en de milt, de afvalstoffen uit de lymfe, zoals het weefselvocht nu genoemd wordt, en voert deze af, het lichaam uit. Daarnaast maakt het lymfeweefsel antistoffen aan tegen lichaamsvreemde stoffen als virussen en bacteriën. Zodra ze onschadelijk zijn gemaakt, voert het lymfatisch systeem ook deze afvalstoffen af. Een complete, interne reinigingsdienst.

De natuurgeneeskundige aanvulling

Aan de vaak bekende westerse manier van kijken voegt de natuurgeneeskunde nog een iets minder bekende toe. De natuurgeneeskunde ziet de lichte en heldere lymfevloeistof ook als drager van energie. Opgedane indrukken en overtuigingen, denkpatronen en ideeën zijn eveneens een vorm van energie; niet meer tastbaar maar wél echt. Het lymfestelsel verwijdert ook de niet-tastbare afvalstoffen en belagers in de vorm van ideeën, indrukken en overtuigingen die ongewenst voor ons zijn, of niet (meer) bij ons passen. En een goed functionerend lymfesysteem vult de energie die wél bij ons hoort, onze eigen levensenergie en kracht, weer aan.

Voetreflex ondersteunt

Om lekker en gezond in je vel te blijven zitten, is het dus zaak het lymfatisch systeem in tiptop vorm te houden. Dit kan door voetreflexbehandelingen die het ondersteunen en activeren. De zachte lymfemassage op voeten en onderbenen kan goed preventief ingezet worden in de herfst- en wintermaanden. De behandeling is ook fijn tijdens het herstel van bijvoorbeeld verkoudheid, sinusitus of keelontsteking, en bij somberheid of een algeheel gebrek aan vitaliteit. Zin in een lichtpuntje op een van die gure, natte en donkere dagen die ook bij deze tijd van het jaar horen?