Vorig jaar was ik bij een internationale online conferentie over reflexologie en (wetenschappelijk) onderzoek. Een van de sprekers was een reflexoloog uit Frankrijk die uit de onderzoekswereld kwam. Haar bijdrage was bijzonder interessant. Zo had ze het over het Hawthorne effect. Naar haar idee is dit een effect dat altijd meespeelt bij een behandeling reflexologie of voetreflextherapie.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Hawthorne-effect is het overwegend positieve effect van een interventie op een onderzocht persoon dat puur en alleen komt doordat deze persoon aan een onderzoek meedoet. Het effect werd na onderzoek in een aantal fabrieken (de Hawthorne-fabrieken van het bedrijf Western Electric in Amerika) in de jaren ’30 en ’40 beschreven. Bijna een eeuw later lijkt er wel wat af te dingen op de onderzoeken en de resultaten. Men twijfelt of het oorspronkelijke onderzoek wel goed is uitgevoerd. En ook of de negatieve resultaten die er ook waren, wel voldoende belicht zijn. Toch blijft het Hawthorne-effect in de literatuur terugkomen. Je zou kunnen denken dat ook hiervoor geldt: er is  meer onderzoek nodig. Zoals vaak geconcludeerd wordt bij wetenschappelijk onderzoek.

De kracht van aandacht

Hoe het ook zij, het Hawthorne-effect bleef bij mij hangen. Dat kwam ook omdat het me sterk deed denken aan: ‘Alles wat aandacht krijgt, groeit.’ In mijn praktijk, en in die van vele andere reflexzonetherapeuten, is er aandacht en tijd voor de cliënt. Van cliënten krijg ik terug dat ze het luisterende oor, het feit dat ze hun verhaal in alle rust kunnen doen, fijn vinden. Dit verhaal biedt mij als therapeut soms aanknopingspunten die me ontgaan zouden zijn als ik me alleen gericht had op de klacht(en) van de cliënt. Het zorgt ook voor medeleven met de cliënt. En passende woorden voor de gevoelens van de cliënt. Volle aandacht, in alle rust. Ik ben er, mét de Franse reflexoloog-onderzoeker, van overtuigd dat het effect heeft en meespeelt in mijn behandelingen voetreflextherapie. En ik ben daar blij mee!