2018 begon vrolijk met een privé-reis naar China! In dat grote land – waar ook de reflexologie groot is -, heb ik verschillende keren genoten van lichaams- en voetmassages; altijd verkwikkend, en vanuit professioneel oogpunt ook leerzaam. Dit is een terugblik op 2018.

Heerlijk verfrist arriveerde ik eind januari weer in Nederland om daar lekker aan de slag te gaan in m’n praktijkruimte aan de Singelsteeg. Omdat die ruimte steeds vaker ook aan anderen verhuurd werd, ben ik in het late voorjaar ook aan huis gaan werken. De praktijkruimte daar was efficiënt en knus, en een aantal cliënten wist de weg er naar toe al gauw te vinden. Voor de cliënten uit mijn woonwijk was mijn tweede werkplek vaak op loopafstand. Zo kon de praktijk toch doorgroeien, en dat deed ‘ie!

Hanne Marquardt

In april volgde ik een uiterst boeiende bijscholing van de bekende Duitse reflexoloog Hanne Marquardt. Hanne is een deskundige en humoristische mevrouw van dik in de 80 die nog steeds werkt en doceert. Ze gaf aan regelmatig door een collega-reflexoloog behandeld te worden; wat een fijne reclame voor reflexzonetherapie is dat! Het was inspirerend haar ongegeneerd op de vingers te mogen kijken, feedback te krijgen, aan het denken gezet te worden. Veel van wat ik van Hanne geleerd heb, paste ik al snel, en nog, toe in mijn praktijk. Meer over mij en mijn ontwikkeling lees je hier.

Commissie Onderzoek en Ontwikkeling

De werkzaamheden van de commissie Onderzoek en Ontwikkeling (een van de commissies binnen de VNRT, mijn beroepsvereniging) worden steeds vastomlijnder. We richten ons momenteel op de thema’s van de Week van de Reflexologie. Met de andere commissieleden heb ik daarom dit jaar een flink aantal gepubliceerde, wetenschappelijke onderzoeken doorgenomen die over reflexologie en kanker gingen, het thema van dit jaar. De resultaten waren uiteenlopend, ontdekten we. Maar we weten ook dat dit bij wetenschappelijk onderzoek hoort. We hebben de onderzoeksresultaten in het Nederlands ter beschikking gesteld aan de VNRT-leden, met duidelijke achtergrondinformatie daarbij.

Week van de Reflexologie

In september heb ik de Week van de Reflexologie aangegrepen voor wat bijzondere activiteiten. In mijn eigen praktijk heb ik een aantal gratis kennismakingsbehandelingen gegeven. En bij Oncologie en Oedeem Fysiotherapie Utrecht (OOFU) heb ik met een paar Utrechtse collega’s een lange vrijdagmiddag verschillende patiënten van OOFU gemasseerd. Ik kijk terug op een groot aantal bijzondere en warme ontmoetingen.

Een nieuwe werkplek

Omdat het toch het fijnste is op één plek te werken, heb ik mij onmiddellijk aangemeld als nieuwe huurder toen er in het najaar een ruime praktijkruimte vrijkwam op de begane grond van een voormalig woonzorgcentrum in de wijk Tolsteeg/Hoograven. Deze deel ik met collega Krista Geestman van Vitalista Reflexzonetherapie, met wie ik al een tijd regelmatig en graag samenwerk. Na een maandje opknappen ben ik hier per 1 december volop in actie. De dagen en avonden zijn verdeeld onder de beide praktijken en (bijna) de hele week kunnen cliënten er nu reflexologiebehandelingen ontvangen. Krista en ik zijn blij met onze mooie praktijkruimte!

Einde en begin

Er is veel gebeurd in dit bijna afgelopen jaar. Nieuwsgierig kijk ik uit naar wat het nieuwe jaar brengen zal. Net als jij, hoop ik. Een gezond 2019 gewenst!