Onlangs was ik voor het eerst aanwezig bij een plenaire vergadering van bestuur, commissies en districtsgroepen van de VNRT, de Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten. Er waren zo´n 30 dames aanwezig en het werd een dag van uitwisseling. Wat had iedereen gedaan in het voorbije jaar en wat waren de plannen voor de toekomst? Het bestuur kwam met groter en kleiner nieuws. En er werd naar aanleiding van dat alles – en uiteraard, zou ik bijna zeggen, met zo´n grote groep vrouwen bij elkaar;-) – volop gediscussieerd.

Inhoudelijk sterk

Ik was onder de indruk van de enorme hoeveelheid werk die al deze vrijwilligers bij elkaar, naast meestal een eigen praktijk en soms ook nog een andere baan, verzetten. Ik hoorde over PR voor reflexologie en de VNRT, het organiseren van bijscholingen en het accrediteren van opleidingen, het contact onderhouden met scholen, met zeer diverse medische organisaties en met andere relevante clubs, het organiseren en uitvoeren van visitaties, en het toezien op kwaliteit binnen de vereniging. Met een paar collega´s voegde ik daar vanuit de Commissie Onderzoek en Ontwikkeling ook nog wat aan toe.

Gedrevenheid

Het was een leerzame en gezellige dag. De toon was heerlijk positief! Ik voelde bij iedereen een grote behoefte te willen meewerken aan nóg meer bekendheid en aandacht voor reflexologie als serieuze en gedegen behandelwijze bij gezondheidsklachten, in welke vorm zich die dan ook aandienen. Ik ben blij dat ik me een jaar geleden heb aangesloten bij de VNRT. In Nederland is deze vereniging met zo’n 500 leden de enige beroepsvereniging die zich bij uitstek bezighoudt met reflexzonetherapie. En naast voetreflextherapie gaat het dan ook over gezichtsreflexologie, handreflexologie, oorreflexologie, etc. Hierdoor heeft de VNRT op dit gebied veel kennis en expertise en zijn er relevante contacten met andere partijen. Verenigd staan we sterk en kunnen we meer bereiken dan alleen. En dat is in het belang van deze fijne en waardevolle therapievorm!