Onlangs las ik op de website van een grote Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met volksgezondheid dat bij alle alternatieve geneeswijzen de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Een hele groep therapievormen en geneeswijzen wordt hiermee op een bepaalde manier gepresenteerd, en ik vraag me voorzichtig af of het een positieve manier is. Als reflexzonetherapeut vind ik dat natuurlijk jammer. Alleen al omdat er wel degelijk gevalideerd en gepubliceerd onderzoek bestaat dat de werking van reflexzonetherapie, ook een alternatieve/complementaire therapievorm, aantoont.
Aangetoonde werkzaamheid van voetreflextherapie
In het artikel Werking reflexzonetherapie aangetoond is te lezen met welke middelen het effect van reflexzonetherapie aantoonbaar gemeten is en hoe lang dit effect aanhield. Ook het effect op pijn wordt aangetoond en verklaard. Met apparaten die (objectief) effecten konden meten. En ook met de antwoorden van cliënten (subjectief) op vragenlijsten. Daarvoor bestaan allerlei valide onderzoeksmethoden. Zo nu en dan komt bij mij de vraag op of buiten de onderzoekswereld wel bekend is op hoeveel verschillende manieren er onderzoek verricht kan worden.
Erkenning zorgverzekeraars
Het is verder vermeldenswaard dat een deel van de alternatieve/complementaire therapieën, waaronder reflexzonetherapie, in aanmerking komt voor vergoeding door zorgverzekeraars. Dat zegt iets over de erkenning en het vertrouwen in de werkzaamheid van deze therapieën door de zorgverzekeraar. Tot slot zijn er nog de reacties van de meeste van mijn cliënten en die van mijn collega’s. Zij geven aan vermindering van gezondheidsklachten te ondervinden waardoor hun levens een stukje aangenamer worden. Deze reacties zijn voor mij de meest directe bewijsvoering van werkzaamheid van reflexzonetherapie.
En zo heb ik zomaar drie redenen om positief te zijn én blijven!
P.S. De onderzoeken die gebruikt zijn voor het genoemde artikel, staan onder de tekst.