Terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ‘reflexologie en TCM’ – Traditional Chinese Medicine, Traditionele Chinese Geneeskunde – voor Veldbloem Voetreflextherapie als een rode draad door 2017 gelopen heeft. Tijdens mijn basisopleiding was ik er al mee in contact gekomen. En dat er van de Chinezen nog veel meer te leren viel, was me toen al duidelijk. 2017 Was klaarblijkelijk het jaar waarin dat gebeuren zou;-) En een leerzaam en productief jaar werd het! Leve de Chinezen!

Chinflex

Bij opleidingsinstituut Total Health heb ik de tweedaagse cursus Chinflex gevolgd. Daar leerde ik een aantal verschillende, authentieke Chinese voetreflexmassages die direct toepasbaar zijn. De technieken waren soms anders dan ik kende, en ook de manier van kijken naar ziekte en gezondheid was regelmatig nieuw voor me. Toch kon ik de massages vrij snel integreren in mijn behandelingenaanbod, en nu werk ik er volop mee! Opvallend afwijkend van de meer op Westerse leest gestoelde behandelingen zijn de grote en snelle strijkende bewegingen. Mijn ervaring is inmiddels dat er bij cliënten nogal wat kan gebeuren bij een uitgebreide behandeling van de ‘Chinese’ energiebanen, de meridianen. Regelmatig hoorde ik resultaten als beter slapen, minder hoofdpijn en meer energie; geweldig!

Moxa

Bij opleidingsinstituut Zonnevlecht leerde ik werken met moxa, ofwel het kruid bijvoet. Positieve eigen ervaringen hadden me nieuwsgierig gemaakt naar dit onderdeel van TCM. In een dag leerde ik over de herkomst en het gebruik van moxa bij gezondheidsklachten. En er werd uiteraard flink geoefend! Moxasticks (tot een sigaar opgerolde, gedroogde bijvoetbladeren) zijn kant en klaar te koop. Voor de behandeling wordt een stick aangestoken tot er een gloeiende punt aan zit, en die wordt boven de te behandelen plek gehouden. Het doel hiervan is op die plaats de doorstroming van de levensenergie te bevorderen. Momenteel gebruik ik moxa met name bij cliënten met klachten aan het bewegingsapparaat; voornamelijk via de reflexzones op voeten en onderbenen, soms ook op andere plaatsen. De warmte en verdere werking van moxa worden over het algemeen als weldadig ervaren.

Oncoreflex

In maart startte ik de jaaropleiding Oncoreflex, reflexologie bij kanker, ook bij opleidingsinstituut Total Health. Een persoonlijk interesse in deze ziekte die veel verschijningsvormen heeft, en waarmee ik zowel privé als in mijn praktijk in aanraking kom, had me hiertoe gebracht. Het was een grondige scholing; veel aspecten van kanker werden uitgebreid belicht, natuurlijk vanuit TCM, maar ook van reguliere en natuurgeneeskundige zijde. Verrassend te horen voor mij was wat reflexologie kan betekenen voor mensen in allerlei stadia van hun ziekte, en zelfs nadat de behandelingen in het ziekenhuis afgerond zijn. Ik kijk met veel voldoening terug op een interessant en leerzaam studiejaar.

Op reis

Als klap op de Chinese vuurpijl, startte ik 2018 met een reis naar … China! Het ging daarbij primair om familiebezoek en lekker reizen, maar er was ook ruimte voor nieuwe ontdekkingen en ervaringen met de Chinese geneeskunde. Ik heb me regelmatig laten masseren, vaak niet zachtzinnig, maar het heeft me eigenlijk altijd goed gedaan. Uitgerust en gefocust start ik nu dit nieuwe jaar; de praktijk is weer geopend. Ik verwelkom je er graag met nieuwe energie: ‘Ni hao!’