Als reflexzonetherapeut die naar meer kijkt dan alleen de gezondheidsklacht, vraag ik bij de intake ook naar wat je zoal eet en drinkt en wanneer en hoe vaak je dat doet. Eten en drinken doen we allemaal, en dat voeding essentieel is voor mensen weet iedereen. Maar wat en hoe mensen eten en drinken, verschilt nogal.

Voeding en het lichaam

Met alles dat ons lichaam binnenkomt, moet het iets: klein maken en verwerken tot opneembare deeltjes zodat er energie en bouwstoffen – ook voor herstel na ziekte – uitgehaald kunnen worden, en afvoeren waar het niets meer mee kan. Idealiter nemen we evenveel tot ons als we nodig hebben. Maar, in onze Nederlandse samenleving is er zo veel lekkers en eten en drinken we vaak meer dan nodig;-) Ook producten die ons lichaam niet (goed) kan verwerken. Het afval, het overschot en de onbruikbare stoffen scheidt het lichaam uit via plas en poep. Als het er te veel zijn, slaat het lichaam ze (tijdelijk of voor langere duur) op op plekken waar het er geen last van heeft, bijvoorbeeld in vetweefsel. Dit heeft natuurlijk consequenties voor ons gewicht, met alle verdere gevolgen vandien.

Voeding en gezondheid

Door in hoe en wat we eten iets – en elk stapje is er een – te wijzigen, kan soms al grote winst behaald worden voor de gezondheid. Variatie is belangrijk, verschillende soorten eten en drinken bevatten verschillende bouwstoffen, en we hebben er nogal wat nodig. Matigheid is ook belangrijk, weten wanneer je eet en drinkt omdat je lichaam de voeding nodig heeft, of wanneer je met eten en drinken eigenlijk iets anders stilt, zoals ontevredenheid, verdriet, boosheid of vermoeidheid. En de voedingswaarde van wat je eet is belangrijk; eten met een hoge voedingswaarde vult ontstane tekorten aan. En dit alles is goed voor het behoud van je gezondheid.

Onderzoek naar biologisch

In de zomer werd veelbelovend onderzoek gepresenteerd over de kwaliteit van biologisch geproduceerd voedsel in vergelijking met niet-biologisch eten. Er is nog veel meer onderzoek nodig en dat zal de nodige tijd kosten, maar ik voel me gesterkt in mijn advies aan cliënten om, als de portemonnee het toestaat, zoveel mogelijk biologisch te eten. Door te meten wordt de meerwaarde voor mensen daarvan steeds duidelijker. En dan heb ik het nog niet gehad over de (nog) niet te meten toegevoegde waarde van zonlicht, echte, rijke aarde, boeren handwerk …

NIEUW ONDERZOEK