Zo nu en dan melden zich in mijn praktijk mensen die al een aantal maanden herstellen van een burn-out. Of die een keer een burn-out hebben gehad, bepaalde signalen daarvan weer bij zichzelf herkennen en tijdig aan de bel trekken. Met zachte, rustige behandelingen werken we samen aan het hervinden van een bij de cliënt passende balans. Gesprekken over de oorzaak van de klacht horen daar ook bij; wat heeft ze zo opgebrand, en wat kunnen ze doen om dit in de toekomst te voorkomen? Het antwoord op deze vragen kan per cliënt verschillend zijn. De massages van drie kwartier in de warme, rustige omgeving doen de cliënten over het algemeen erg goed. Voel je je opgebrand of burn-out? Voetreflextherapie ondersteunt.

Uit balans

Werk, betaald of vrijwillig, het gezin en/of andere familie, sport, koor of een andere hobby, vrienden, dichtbij en ver weg, leuke dingen doen; bij veel mensen is het leven tegenwoordig behoorlijk gevuld. Een groep mensen vindt daarnaast ook genoeg tijd om goed te ontspannen. Dat is belangrijk, want je lichaam en je geest hebben rust nodig om bij te komen, om te verwerken en om eventueel te herstellen wat kapot is. Sommige mensen lukt dit op een bepaald moment niet meer. Dan is er klaarblijkelijk iets gebeurd waardoor lichaam en geest niet meer uit de actiestand kunnen komen. Dat kan geleidelijk gaan, maar ook in een rapper tempo. Waar je op het ene moment nog goed kunt functioneren, lukt dat een volgend moment helemaal niet meer. Er zijn verschillende fasen in zo’n proces. We hebben als mens namelijk prachtige (fysieke) mechanismen die ervoor zorgen dat we lang kunnen doorgaan. Maar er komt een moment dat die mechanismen op zijn, uitgeput. Dan spreken we van een burn-out. Daar is en wordt veel onderzoek naar gedaan en veel over geschreven.

Weer in balans

Voetreflextherapie kan goed ingezet worden bij het herstel van burn-out. Zeker als de eerste herstelfase – heel veel slapen – wat voorbij is. Maar nog beter is natuurlijk voorkomen dat je een burn-out krijgt. En daar kun je zelf veel aan doen door (in)spanning en ontspanning goed en op tijd af te wisselen. Een tijdje helemaal niks doen, een rustige wandeling in de natuur, met een goed boek en een warme kop (kruiden)thee een middag in een hoekje van de bank, aan meditatie, yoga of een andere rustige bewegingsvorm doen, een fijne massage, gezonde, voedende maaltijden, en, waarschijnlijk het allerbelangrijkst, een goede nachtrust; het zijn allemaal manieren die je na bezigheden kunnen helpen weer in balans te komen. Dan kun je er weer lekker tegenaan. En, tip: doe het ook vooral als je het er eigenlijk te druk voor hebt!

Vragen – stel ze gerust

Neem gerust contact met me op bij vragen.